
El concepte de "cultura" relacionat a la llengua
En aquesta assignatura, la Glòria Bordons i la Mia Güell ens mostren la seva passió per la literatura i ens ensenyen com nosaltres podem transmetre també aquest coneixement a través d'activitats didàctiques.
Abans de tractar la part didàctica, però, crec que és important detenir-nos un instant a reflexionar sobre què vol dir "cultura" i d'on sorgeix realment aquest concepte. En l'article «Llengua, cultura i identitat: tres reflexions», Agustí Alcoberro ens en fa una radiografia històrica, des de del concepte de "civilització" durant la il·lustració francesa del segle XVIII fins a la globalització dels nostres temps. Em sembla curiós el significat que atorgaven al terme de "civilització" al segle XVIII, «un conjunt de sabers i maneres de fer de caràcter universal, o probablement i amb més exactitud, cosmopolita». Aquest conjunt anà molt estretament relacionat a les grans elits, que l'utilitzaren d'excusa per assimilar aquells col·lectius nacionals minoritzats a França. La cultura, que actualment "defensen" aquells grups més abandonats de la societat capitalista en la qual vivim (tantíssims músics, pintors, escriptors... que avui en dia no estan ben reconeguts), té les seves arrels en un concepte que definia justament els que tenien el poder en la societat del segle XVIII. Paradigmes.
Segons Alcoberro, des de la fi de les guerres napoleòniques, sorgeix un concepte nou, el de "cultura", enfrontat al de "civilització". La noció de cultura representa un alçament dels intel·lectuals romàntics alemanys i les classes mitjanes per reivindicar la diversitat de cultures, les quals tenien una expressió pròpia i autenticitat. Ens trobem davant «la cultura popular (el folklore o etnografia), la literatura popular (en especial, la rondallística), la llengua popular (dignificació de l'alemany, fins aleshores minoritzat i fragmentat (...)), el dret tradicional , la mitologia nacional, les tradicions artístiques pròpies (arquitectura, música, etc), etc», segons Alcoberro. Uns plantejaments que, diu, van tenir un impacte inequívoc a Catalunya i que, segons el meu parer, s'aproximen més al concepte de cultura que tenim avui en dia.
Més endavant, amb l'aparició de l'estat modern trobarem la noció de cultura molt lligada a la identitat. Aquesta relació em fa pensar en dos conceptes. D'una banda, la Renaixença, el conegut moviment cultural d'artistes catalans de mitjan segle XIX, que defensaran la identitat catalana a través d'obres escrites en català. D'altra banda, la famosa frase que va dir l'expresident de Catalunya, Jordi Pujol, als anys 60, «és català qui viu i treballa a Catalunya, i en vol ser». Aquest «en vol ser» va referit a la voluntat d'integrar-se a la societat catalana, un dels "requisits" de tal integració requereix aprendre la llengua. Veiem, doncs, com cultura, identitat i llengua estan estretament relacionades. Per tant, incorporar la cultura en les classes de català no hauria de ser un impediment, ans el contrari: l'oportunitat d'aprendre la llengua a través de materials verídics, escrits, dibuixats, creats o compostos des de la passió més íntima de tantíssims reconeguts artistes catalans.
Aprenentatge de la llengua a través de la cultura
La Glòria i la Mia ens proposen crear activitats didàctiques de la llengua a través d'elements culturals. En una sessió, ens mostren el poema L'estranger, de Josep Palau i Fabra, un text força fàcil pel que fa a nivell de lèxic que, amb poques paraules, ens obre l'extens debat de la identitat. El text diu així:
L’estranger
-De quin país és aquest estranger?
-No ho sé.
-Com se diu?
-No ho sé.
-Què fa? Quina llengua parla?
-No ho sé.
-Com us dieu, bon home?
-...
-De quin país veniu? On aneu?
-Sóc d'aquí. Sóc estranger.
16 d’octubre de 1947, Josep Palau i Fabre, Poemes de l’alquimista
A partir del poema, ens suggereixen que pensem en una activitat didàctica per dur a terme a classe. Per ajudar-nos, ens proporcionen una graella amb els continguts que hem de tenir en compte per dur-ho a terme.
I el resultat és el següent:

Repetim l'activitat, aquesta vegada amb el poema Potser soc cec, de Gu Cheng:
Potser sóc cec
Potser sóc cec,
i només puc servir-me de la veu per tocar-vos
oferir-vos la poesia com una mà estesa
germans meus de l’altra riba de l’Atlàntic
rojos, pàl·lids, blaus, negres,
flors meves de l’altra riba de l’Atlàntic
que us poseu a plorar.
Aquell so ha traspassat el buit infinit.
Gu Cheng 顾城, 1983. Traducció de Manuel Ollé

Ruta literària
Un dels punts àlgids de l'assignatura serà crear una ruta literària. Cal tenir present que qualsevol espai pot ser subjecte de ser literaturitzat, és a dir, de tenir un text que el reclami. No ens cal tenir un autor o una obra en concret al cap per crear una ruta literària, sinó que qualsevol tema o detall pot ser una excusa per crear un fil argumental, un objectiu. Un bon exemple seria "Dracs literaris", una ruta que ens porta pels carrerons més recòndits de la capital catalana per esbrinar on s'amaguen els diferents dracs arquitectònics i associar-los amb dracs de textos literaris.
La ruta literària comença, però, molt abans del dia de la sortida. I és que per planificar aquesta activitat ens caldrà tenir en compte un seguit d'informacions.
Objectius didàctics
- Cal desenvolupar la formació lectora (els alumnes no estan acostumats a llegir), literària (s'ha
de contextualitzar el que llegim) i lingüística (hem d'entendre el que llegim) de l'alumnat.
- Hem de buscar i seleccionar textos adequats a l'espa i als diversos nivells de llengua.
- Hem de tenir en compte la possibilitat de seleccionar recursos complementaris (per exemple,
donar un tast de menjar o beguda relacionat amb el tema literari que estem treballant).
- Cal generar activitats competencials i disciplinàries. S'han de buscar textos i llocs diferents
que es treballin a partir d'activitats diverses.
- Crear eixos vertebradors clars.
- Creatius i originals.
- És aconsellable fer servir un mapa per situar els punts d'interès on pararem.
Abans de la ruta
Haurem de modelar la forma de la nostra ruta literària molt abans de dur-la a terme, tenint en compte:
Destinataris
A quin alumnat ens adrecem? L'enfocament de les activitats variarà molt si ens dirigim a un A1 o a un B2, per exemple.
Objectius
Què volem que aprenguin els nostres alumnes amb aquestes activitats? Encaixen amb la programació del curs?
Fil conductor
Què ens porta a explorar aquest lloc en concret?
a) Un espai (Ex: Les Rambles)
b) Un tema (Ex: Els dracs)
c) Un/a autor/a (Ex: Rodoreda)
d) Una obra (Ex: Laura)
e) Un gènere literari (Ex: La llegenda "El bruel de Castelló")
Recerca sobre el lloc o el tema
D'on treiem els textos?
Alguns recursos on podem acudir són els següents:
- Web "Viu la poesia"
- Web "endrets.cat"
- Web "mapaliterari.cat"
- Museus, fundacions...
- Web "Fundació Joan Brossa"
- Web "mercerodoreda.cat"
- Web "verdaguer.cat"
- Web "miquelmartiipol.cat"
- Etc.
Recerca sobre els textos
Podem buscar-los a partir de:
- L'autor
- La literatura universal, nacional, els gèneres literaris, les èpoques...
- Lectures diverses de comprensió lectora, lingüística, lectura en veu alta, etc.
Durant la ruta
Què haurem de tenir en compte en el transcurs de la ruta literària:
Gestionar els imprevistos (sorolls, canvis de plans a última hora) que sorgeixen durant una sortida.
Aplicar tècniques de lectura en veu alta.
Mirar, escoltar, preguntar, GAUDIR.
Compartir, re-descobrir, re-conèixer llocs i persones.
Després de la ruta
Reflexió final.
La nostra ruta
Amb tots els coneixements assolits sobre com crear una ruta literària, la nostra classe va optar per fer-ne una a través dels carrers enigmàtics del barri del Born de Barcelona. A continuació en podeu veure algunes fotos:

En aquests links trobareu els textos literaris sobre el Museu Picasso i les activitats que vam plantejar durant la ruta, juntament amb la Marina Membrado.
Textos literaris
Activitats didàctiques
Fundació d'Antoni Tàpies
L'altra sortida cultural que vam fer en el postgrau fou la fundació d'Antoni Tàpies. Com també vàrem fer en la ruta literària, abans de la sortida vam haver de preparar, per parelles, els temes següents:
• Tema 1: Dau al Set i la teatralitat
• Tema 2: El compromís polític i l’art
• Tema 3: L’essencialitat de l’art japonès
• Tema 4: El capgirament de les coses
• Tema 5: Wagner i Catalunya
• Tema 6: El transformisme
• Tema 7: L'antibel·licisme (Johny va agafar el seu fusell)
A part de l'exposició dels fragments de la vida artística de l'autor, també vam idear dues o tres activitats que podríem plantejar als alumnes per fer durant o després de la visita al museu.
A continuació teniu un resum de l'exposició que vam fer la Mar Valls i jo sobre "El capgirament de les coses":
Activitat 1
Comencem la intervenció amb una activitat oral, on els suposats alumnes han de descriure què els crida l'atenció de la representació l’Armari en el mar, que es va fer al Teatre Lliure de Barcelona el 1978.
Exposició
Amb una petita posada en escena, fem quatre pinzellades sobre què va significar el Capgirament per Antoni Tàpies. Trobem 4 grans temes per entendre Tàpies:
- L'informalisme
- La pintura matèrica
- L'austeritat cromàtica
- L'art pobre
Activitat 2
1. Demanem als alumnes que pensin en un objecte quotidià que tingui un significat especial per a ells i que el dibuixin.
2. L'han de descriure sense dir el nom de l’objecte, contestant preguntes sobre la forma, la mida, el color, el material, la textura, la consistència...
4. Demanem quin siginificat especial té per a ells i quines emocions els evoca l'objecte.
5. Pels més atrevits els preguntem: «Si fossis Tàpies, quin ús artístic li donaries a l’objecte?».
Nivell i objectius
Finalment, descrivim el nivell al qual van adreçades les activitats, així com també els objectius culturals i lingüístics que es plantegen assolir. Dins d'aquests objectius esmentem els continguts i els exponents que es treballaran en la sessió plantejada.
Tot i que no apareix al vídeo, el següent pas de la segona activitat serà posar tots els dibuixos junts a terra o a sobre una taula i, un per un, cada alumne haurà de descriure oralment el seu objecte per tal que els altres endevinin quin és. La persona que l'endevini serà el següent d'exposar. Amb aquesta activitat d'interacció oral es preté que els alumnes consolidin els continguts que s'hauran treballat anteriorment.
Per veure el treball sobre el Capgirament d'Antoni Tàpies, les activitats per escrit i els quadres que vam explicar, només cal que cliqueu els següents links:
El capgirament
Activitats didàctiques
Els quadres de Tàpies
Conclusions i justificació de les mostres presentades
Les mostres de l’assignatura Cultura i aprenentatge de la llengua són exemples de peces o sortides literàries que poden ser explicades des d’una doble vessant: la cultural, i la didàctica. Aquí, però, m’he centrat en la segona per la utilitat que pot resultar per a les meves classes.
En aquest apartat, que comença amb la definició de cultura per contextualitzar-nos i per saber exactament de què parlem i d’on prové aquest concepte, he exposat dues activitats didàctiques extretes de dos poemes, la ruta literària pel Born i la sortida a la Fundació Antoni Tàpies. He de comentar la necessitat d’incloure totes aquestes activitats al portafolis per la doble satisfacció que m’ha dut portar-les a terme: com a alumne, escoltant atentament les explicacions dels companys i rebent mil i una idees per fer a classe, i com a professora, tenint l’oportunitat de sortir de l’aula i ensenyar in situ, quelcom difícil d’aplicar en determinats centres d’ensenyament per a adults. He de comentar que el fet de practicar la docència a l’exterior m’ha fet sorgir una cara teatral, una aptitud amagada que, reflexionant-hi, em pot ser molt útil a classe.
Aquesta assignatura m’ha ensenyat a veure la llengua més enllà de la seva vessant morfosintàctica i lèxica, i m’ha fet redescobrir diferents varietats literàries per treballar-les a classe. Les sortides culturals, a més, ens han permès, com a grup-classe, aprendre d’una manera més relaxada i ens han cohesionat encara més com a grup. Haver-ho experimentat en primera persona, doncs, resulta un gran al·licient per creure-hi i aplicar-ho amb els meus futurs alumnes.
«El paisatge us fa entendre la literatura
perquè la literatura és la memòria del paisatge en el temps.»
Josep Pla